Toskánská Ornellaia patří mezi přední světová vinařství, pro něž je charakteristická touha po výjimečnosti na všech úrovních, smysl pro detail a přísnost projevující se zejména odhodláním přinášet oběti pro dosažení nejvyšší kvality svých vín. Jejich cílem je produkovat vína s výrazem elegance, zachycující krásu a jedinečnost terroir a individuální charakter každého ročníku. Hrozny jednotlivých vinic jsou po dvojím procesu třídění zpracovávány a školeny odděleně. K asambláži vín dochází až po dvanácti měsících zrání v barikových sudech z francouzského dubu, v průběhu nichž jsou svědomitě kontrolována.
Zvlněná toskánská krajina nabízí pro pěstování révy vinné mimořádně příhodné podmínky. Rozmanité druhy půd, mezi nimiž převládají usazeniny či aluviální a vulkanické půdy, skládají dohromady jedinečnou mosaiku. Přímořské umístění zajišťuje příliv svěžího vánku v průběhu léta a zdejší kopce naopak chrání vinice před mrazivým severním větrem v zimním období. Ve vinařství si velmi dobře uvědomují, jakého pokladu se jim dostává, a proto vinice obhospodařují s respektem k životnímu prostředí a dbají na jejich udržitelný rozvoj.
Vinařství bylo založeno roku 1981 Lodovicem Antimorim. Čtyři roky na to probíhala první sklizeň pro jejich vlajkové víno, jež bylo na trh uvedeno až v toce 1988. Netrvalo dlouho a vinařství Ornellaia na sebe strhlo pozornost významných vinařských osobností, mezi nimiž byl například mistr Kaliforne, Roberto Mondavi, jenž nejdříve získal ve vinařství menší podíl, aby se v roce 2002 ujal jeho vedení. Tím bylo postavení Ornellaie mezi nejlepšími vinařstvím světa zpečetěno.