Jestli můžeme nějaké vinařství v české republice označit za kultovní, tak je to zcela bezpochyby Dobrá Vinice. Jsou průkopníkem naturálního vinařství u nás a jejich vína jsou již léta možná tím nejlepším, a zcela určitě tím nejzajímavějším, co se dá u nás vypěstovat a nalahvovat.
V Dobré Vinici se na vinohradech nepoužívá žádná chemie, pouze organické hnojivo a striktně ruční práce. Hrozny se sbírají ručně, lisují se obvykle celé hrozny. Víno kvasí vždy spontánně, bez jakékoliv chemie, dokonce se ani nesíří, ani nefiltrují. Vinifikace probíhá z větší části na dřevě.
Jsou mimo jiné i českým pionýrem ve výrobě vín prastarou gruzínskou metodou kvevri, při které se celé hrozny macerují v gruzínských hliněných nádobách zakopaných v zemi. Jejich kvevri vína také v rámci střední Evropy patří k naprosté špičce.
U vín z Dobré Vinice nejspíš přijdete na to, proč jsou dnes tak v módě tzv. "naturální" vína. Ale pozor na to, je to silně návykové a pak už není cesty zpět...