RŮŽOVÉ PROSECCO EXISTUJE!
PROSECCO ROSÉ DOC JE KONEČNĚ TADY!
Na konec tohoto zvláštního roku, jsme si pro vás připravili něco speciálního, slavnostního a hlavně fungl nového. Italové si totiž v květnu tohoto roku schválili výrobu růžového Prosecca! Vznikla tak úplně nová apelace Prosecco Rosé DOC. Pro vinaře z oblasti Veneta i pro milovníky Prosecca je to skvělá zpráva a pro nás všechny skvělá příležitost, ochutnat zase něco nového.
Novinka ve formě růžového Prosecca přichází v pravý čas. Konzumace Prosecca totiž v letošním roce kvůli pandemii výrazně poklesla. Italští vinaři proto doufají, že nové víno vzbudí zájem a stane se příjemným zpestřením roku 2020.
Víno má typické jemné perlení. Vyznačuje se zářivou růžovou barvou a intenzivním květinovým aroma. Ve vůni najdete jahůdky a třešně, doplněné o tóny červeného bobulovitého ovoce. V chuti je víno krásně svěží, živé s příjemnou kyselinkou v závěru.
Výroba Rosé není nic, co by zkušení italští vinaři nezvládli. Nový styl vína si sebou však nese několik pravidel, které musí v rámci nové apelace dodržovat.
- Prosecco DOC Rosé se může skládat pouze ze dvou odrůd - z bílých hroznů Glery (85% - 90%) a modrých hroznů Pinotu Noir (10% - 15%). Z tohoto složení vzejde perfektní výsledná barva.
- Pro obě odrůdy je stanoven maximální výnos. Pro Gleru 18 tun/ha a pro hrozny Pinotu pouhých 13,5 tun/ha.
- Šumivé víno lze vyrábět pouze ve dvou stylech - Brut Nature a Extra Dry.
- Víno musí být vyrobeno metodou Martinotti (neboli Charmat). Tedy sekundární fermentace musí proběhnout v tlakové nádobě po dobu minimálně 60 dní.
- Prosecco Rosé může být uvedeno na trh od 1. ledna po sklizni a musí být označeno ročníkem sklizně „Millesimato“, přičemž minimálně 85% hroznů musí pocházet z uvedeného ročníku.