DEGUSTÁŽ: FRANCIE PRO ZAČÁTEČNÍKY | 2. 9. 2020
DEGUSTACE PRO ZAČÁTEČNÍKY JSOU ZPĚT
Aby si člověk mohl vychutnat víno, uměl ho správně degustovat a také si ho užil ve všech rozměrech, nemusí být nutně znalec, degustátor či sommelier. Pokud si myslíte, že byste se na profesionální degustaci vína necítili ve své kůži, protože nemáte "tolik napito", chybí vám jisté znalosti a neumíte skleničkou v ruce kroužit tak elegantně jako jiní profesionálové, vyzkoušejte naše degustace pro začátečníky.
ZAČÍNÁME
Tématem, kterým jsme se rozhodli začít, je Francie - kolébka evropského i světového vinařství, ale i kvalitní gastronomie. Prošli jsme osm důležitých oblastí této vinařské velmoci a v každé jsme vyzkoušeli typického zástupce, který tam patří - ať již odrůdou, či způsobem zpracování. Pověděli jsme si i něco o regionu samotném, o jeho klimatických a půdních podmínkách, ale i specifických odrůdách.
Začali jsme v regionu Champagne, kde jsme nejen toto legendární šumivé víno ochutnali, ale popovídali si o přísných podmínkách jeho složité výroby, přesunuli se přes Alsasko a Loiru do jižních oblastí typických pro výrobu červených vín - ochutnali jsme typické Bordeaux, víno z Languedocu či cuvée Grenache a Syrahu z oblasti řeky Rhôny.
Vítězem celé degustace však bylo víno bílé, konkrétně Chardonnay z Burgundska. Aby ne, jeho krásný opuletní projev zvýrazněný citlivou prací na dubovém sudu opravdu pohladil po jazyku i po duši. A naší Tour de France jsme zakončili v oblasti Cognac, kde jsme ochutnali Pineau des Charentes - likér z vinné pálenky a vinného moštu.
Vzhledem k tomu, že Francie je proslulá svou skvělou gastonomií a především sýry, několik jsme jich vyzkoušeli v kombinaci s degustovanými víny. Otestovali jsme si, jak "spolupracuje" kozí sýr se Sauvignonem ze Sancerre, dvouleté tučné Comte s burgundským vínem, či normandský Camembert se šťavnatým Pinot Noir, a na závěr jsme zažili kontrast sladkého likéru s kvalitní čokoládou s chilli.
OCHUTNALI JSME...
Champagne: De Vilmont Grande Reserve 1er Cru Brut
Loire: Sancerre Blanc La Chatelaine 2018
Alsace: Riesling Willy Gisselbrecht 2018
Bourgogne: Bourgogne Chardonnay Henri de Villamont 2015
Languedoc-Roussillon: Pinot Noir Le Versant 2018
Côtes du Rhône: Solis Terra Plan De Dieu Rouge 2017
Bordeaux: Château Blaignan Médoc Cru Bourgeois 2013
Pineau Des Charantes: Giboin Rouge
Pokud Vás tento požitkářský způsob "výuky" zaujal, již koncem září se můžete těšit na další lekci, která se bude tentokrát věnovat italským vínům. ITÁLIE PRO ZAČÁTEČNÍKY se uskuteční 23. 9. 2020, tak mrkněte na program a zarezervujte si svá místa.