ARGENTINSKÉ VINAŘSTVÍ ZORZAL
Zorzal je malé, moderní a naprosto nekonvenční argentinské vinařství bratří Michelliniů. Juan Pablo, Gerardo a Matías ho založili v roce 2008 a vyrábí krásná naturální vína za použití nejrůznějších starých i nových technologií. Jejich cílem bylo také propagovat oblast Gualtallary, což byla v té době spíše neprozkoumaná vinařská oblast. Vinařství o rozloze 70 ha leží v nádherné krajině přímo na úpatí stratovulkánu Tupungato (jednoho z nejvyšších vrcholků And).
Vinice se nachází opravdu vysoko – mezi 1200 až 1600 metrů nad mořem. Díky své poloze lze říci, že se jedná o vinohrady v BIO režimu. Hroznům zde nehrozí plísně ani jiná onemocnění, a tak se zde použití jakékoliv chemie lze snadno vyvarovat.
Místní výjimečné terroir tvoří relativně chladné klima vzhledem k nadmořské výšce a poloze na úpatí And, dostatek slunce a vápencová půda s křídovým podložím, která dodává vínům krásnou mineralitu.
Jejich vína se školí na sudech z francouzského dubu o objemu 225 a 500 litrů a v kádích s objemem 2 000 litrů s cílem dosáhnout elegantních a kvalitních vín. Jsou také prvními v celé Argentině, kdo začal k výrobě používat betonová vejce.
Co bylo dřív? Víno nebo vejce?
Tento, pro výrobu vín, nevšední materiál se těší velkému ohlasu. V čem je jiný?
Vejce má několik výhod, ty nejdůležitější jsou jeho tvar a konstantní teplota.
Během fermentace hroznů se vytváří teplo, díky čemuž víno neustále “víří” a v kulatém vejci to jde snadno. Silné stěny z betonu zase tvoří perfektní izolaci a ve vejci udržuje konstantní teplotu bez nutnosti chlazení. Miniaturní póry v betonu zase do vína pouští malé množství kyslíku. Díky neustálému pohybu dochází ke zjemnění tříslovin, rozvoji chutí a těla. Beton zachovává ovocné vlastnosti vína a strukturu. Dubové sudy umí totéž, pouze se do vína dostane příchuť vanilky, kouře nebo koření. Betonová vajíčka jsou tudíž perfektní kombinací nerezu a dubových sudů.
Důležitým prvkem je především složení betonu. To musí být naprosto čisté, bez přidání jakékoliv chemie.
Překvapivě, betonová vejce jsou ve vinařství celkem nováček. První vejce bylo vyrobeno v roce 2001 a vymyslel ho úspěšný vinař Michel Chapoutier, který se inspiroval římskými amforami, gruzínskými Kvervi a běžnými sudy.
Portfolio vinařství Zorzal tvoří tři řady vín – základní TERROIR ÚNICO, vyšší GRAN TERROIR a EGGO vyrobená v betonových vejcích. Kvalitu vín tohoto nadějného vinařství potvrzují každoročně úspěchy na nejprestižnějších vinných soutěžích. Skvělé hodnocení vínům udělil Tim Atkin, James Suckling, The Wine Advocate, The Decanter Magazine, Descorchados a mnoho dalších… Neváhejte a vyzkoušejte sami.
Nabídka produktů ZORZAL
-
ID: 75280
Zorzal EGGO Bonaparte Bonarda 2016Cena: 607 Kč Cena bez DPH: 502 Kč Skladem > 13ks -
ID: 75285
Zorzal EGGO Franco Cabernet Franc 2016Cena: 639 Kč Cena bez DPH: 528 Kč Skladem 5ks